هر کدام از انواع قهوه ها، ویژگیها و خواص متفاوتی با یکدیگر دارند. قهوه کاتورا یکی از انواع قهوههاست که اتفاقی نادر در آن رخ داده است. این اتفاق نادر، جهش ژنتیکی طبیعی آن از بوربون است. قهوه بوربون از خانواده قهوه عربیکاست. به همین دلیل شباهتهای زیادی بین بوربون و کاتورا وجود دارد. کاتورا چه خواص و ویژگیهایی دارد؟ بهترین شرایط برای رشد کاتورا کدامند؟ این نوع قهوه در کجا بیشتر یافت میشود؟ در ادامه مطلب هر آنچه باید درباره این قهوه جالب بدانید را توضیح میدهیم.
قهوه کاتورا چیست؟
گاهی برخی گیاهان با جهشهایی که در آنها رخ میدهد، دچار تغییراتی میشوند؛ قهوه هم از این قاعده مستثنی نیست. قهوه بوربون یکی از انواع شاخههای عربیکاست که وقتی دچار جهش طبیعی میشود، قهوه کاتورا (Caturra) را تولید میکند. کاتورا معمولا در کشورهای آمریکای مرکزی و جنوبی رشد زیادی دارد. این نوع قهوه اولین بار در کشور برزیل یافت شد.
امروزه این نوع قهوه در کشورهایی مثل کلمبیا، گواتمالا، کاستاریکا و هندوراس هم گسترش یافته است. قهوه کاتورا با توجه به مزه نسبتا شیرین و پیچیدهای که دارد شهرت پیدا کرده است. کاتورا اسیدیته بالایی دارد؛ البته شدت اسیدیته آن بستگی به منطقه و شرایط رشد هم دارد.
تولید این گیاه در صد سال گذشته کاهش چشمگیری داشته است. دلیل این امر حساسیت زیاد این گیاه نسبت به آفت زنگ برگ است. بسیاری از گونههای مقاومتر این گیاه مثل تیمور، باعث ایجاد نژادهای مختلف میشوند.
یکی از ویژگیهای جالب کاتورا، کوتاه بودن آن است. به همین دلیل میتوان آن را به صورت متراکم کاشت. به این ترتیب کار چیدن آن هم آسانتر میشود. شاید دلیل اصلی استقبال از کاشت کاتورا، همین موضوع باشد.
بررسی شرایط رشد ایدهآل قهوه کاتورا
قهوه بوربون که یکی از زیرشاخههای مهم خانواده قهوه عربیکاست از نظر فرهنگی و ژنتیکی در جهان شناخته شده است. کاتورا ترکیبی از بوربون است که دچار جهش میشود. با وجود اینکه بوربون در اتیوپی پیدا شد و رشد کرد، کاتورا در مرزهای برزیل کشف شد. مطالعات نشان میدهند که کاتورا نتیجه جهش طبیعی بوربون قرمز در ریودوژانیرو است.
با این اوصاف کاتورا و بوربون شباهتهای زیادی به یکدیگر دارند. یکی از مهمترین وجه شباهتهای این دو گیاه، بهترین رشد آنها در ارتفاعات 1200 تا 2000 متری از سطح دریاست. همچنین کاتورا و بوربون در مناطقی که به صورت میانگین 3000 میلیمتر بارندگی دارند، به خوبی رشد میکنند. با این حال سرعت رشد کاتورا نسبت به بوربون کمی کندتر است. از نظر سرعت، بهترین مناطق برای رشد کاتورا، ارتفاعات بین 600 تا 1300 متری است.
از دیگر ویژگیهای مشابه کاتورا و بوربون، میتوان به مقاومت آنها در برابر خشکسالی، باد شدید و قرار گرفتن در معرض خورشید اشاره کرد. همچنین در آب و هوای گرم بسیار سازگار هستند.
با توجه به جثه کوچک گیاه قهوه کاتورا، آن را با عنوان کوتوله هم میشناسند. به این ترتیب در مساحت کم میتوان حجم بیشتری کاتورا کشت کرد. دلیل اصلی محبوبیت آن بین کشاوران هم همین موضوع است. اندازه کوچک دانههای این نوع قهوه، کار چیدن را هم برای کارگران راحت میکند.
تنها مشکل این گیاه، حساسیت بالای آن به برخی آفات است. برخی از این بیماریها و آفات شامل زنگ برگ و نماتدها هستند. در سالیان گذشته بسیاری از کشاورزان برای بهبود مقاومت این گیاه، شروع به اصلاح نژاد کاتورا کردهاند.
بررسی ویژگیهای قهوه کاتورا
جالب است بدانید که این کوتوله، یکی از محبوبترین انواع قهوه محسوب میشود. دلیل این امر ویژگیهای مشابه آن با بوربون است؛ تا حدی که بیشتر افراد و قهوهبازها، تمایل دارند که آنها را با هم ترکیب کنند. خواص این دو نوع قهوه به قدری شبیه به هم است که به سختی میتوان تفاوت آنها را هنگام نوشیدن مشاهده کرد.
کاتورا طعمی متعادل و نسبتا شیرین دارد و رایحه آن ترکیبی از عسل و افراست. به دلیل اینکه طعم بینظیری دارد، طرفداران زیادی هم به دست آورده است.
نحوه رست قهوه کاتورا
لوبیای این نوع قهوه به دلیل اسیدیته و شیرین بودن، تطبیقپذیری مناسبی دارد. در صورتی که تمایل به داشتن اسیدیته بیشتر دارید، رست سبک بهترین گزینه است. رست بیشتر که باعث تیرهتر شدن قهوه میشود، اسیدیته را کمتر و شیرینی را بیشتر میکند.
فاکتور مهمی که در رست قهوه کاتورا وجود دارد، اندازه دانههای قهوه است. توجه به این نکته اهمیت زیادی در طعم نهایی آن خواهد داشت.
بررسی گستره جغرافیایی قهوه کاتورا
همانطور که اشاره کردیم، این قهوه ابتدا در برزیل کشف شد. با این حال امروزه کاتورا را میتوان در اقصی نقاط جهان پیدا کرد. با توجه به اینکه جثه این قهوه بسیار کوچک است، مورد توجه اغلب کشاورزان قرار میگیرد. برخی از مهمترین مناطق مناسب برای رشد این نوع قهوه، عبارتند از:
- سوماترا پاکپاک اندونزی: قهوههای کاتورا در این منطقه طعم شیرین و تندی دارند که مناسب با ذائقه مردمان این منطقه است. بهترین ارتفاع رشد کاتورا در این منطقه بین 1200 تا 1700 متر از سطح دریاست.
- نارینو اینگا آپونته کلمبیا: فرآیند خشک کردن قهوه کاتورا در این منطقه، حدود 10 تا 15 روز به طول میانجامد. همچنین بهترین ارتفاع رشد آنها بین 1800 تا 2250 متر از سطح دریاست.
- مارکالا هندوراس: با توجه به نحوه رست این قهوه در منطقه مارکالا، طعم نهایی آن شکلاتی، آجیلی و عسلی میشود. بهترین محل برای رشد این گیاه، ارتفاع بین 1200 تا 1700 متری از سطح دریاست.
- کاجامارکا پرو: طعم قهوه کاتورا در این منطقه، شاتوت و وانیلی است و بهترین محل برای رشد آن هم ارتفاع 1200 تا 1400 متری از سطح دریاست.
دیدگاهی بنویسید